17.11.2015

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ’ın Konferansı

 

 

Konferans; “Dindarlık”

 

Başkanlığımızın bilgi ve tecrübe paylaşımı programı kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ’ın katılımlarıyla 17 Kasım 2015 tarihinde Müdürlüğümüz Konferans Salonunda “Dindarlık” konulu  konferans düzenlendi.

 

Konferans; Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ’ın tanıtılması ve takdimi ile başladı.

 

Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ; dindarlığın toplum içindeki yerine değinerek başladığı “Dindarlık” konulu konferansında şunlara değindi;

 

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda toplumun gittikçe dindarlaştığına dair bulgular ortaya çıkmaktadır. Buna mukabil bu bulgular gerçeği yansıtmamakta, dindarlık toplumda gittikçe zayıflamaktadır. Toplumun bütün katmanları dindarlık konusunda eşit oranda ivme kaybetmektedir.

 

Geçmişe bakacak olursak din eğitiminin yasaklandığı dönemlerde dindarlık daha kuvvetli olmuştur. İslam Dini ekseninde dindarlık “Allah rızası için yapılan davranışlardır.” Allah rızası kavramının bu tanımda en önemli unsurdur. Sadece Allah rızası için yapılan eylemler, kişinin dindarlığının seviyesini ortaya çıkarır. İnsan, yaşanmışlıkların bir toplamıdır.

 

Dindarlık; modernliğin etkisiyle erozyona uğramış, yönünü değiştirmiş ve Allah rızası kavramı da dindarlığın bu yeni halinden uzakta kalmıştır. Bu bağlamda modernliğin rasyonalite, bireysellik ve dünyevileşme şeklinde özetlenebilecek üç temel unsuru bulunur. Bu unsurlar dindar insanları da yüksek düzeyde etkilemektedir. Yine modernliğin önemli bir yan dalı olan bilim ve teknolojinin de bu değişimde payı vardır.

 

İslam dünyasında tartışılan akıl-nakil çatışması veya ehli rey ve ehli hadis kavramları zıt kavramlar değillerdir. Modernliğin insanlığa faturası geçmişe oranla daha fazla olmuştur. Son yüzyılda insanların dünyaya verdiği zarar, dünya tarihi boyunca olmamıştır.  Günümüzde dine dönüş artık konuşulmaya başlanmış en azından karşıt tavırlar yumuşamıştır. Şekli dindarlık artmış fakat bu, derin anlamda bir dindarlaşma olduğunu göstermemektedir.

 

İnsanlık, yaşanmışlıkların bir toplamıdır. Ne yaşıyorsak oyuz. Kalp ile yaşanmışlığımız bizim dindarlığımızdır. Yani kişinin dindarlık durumu yaşanmışlıklarının tümüyle kaimdir. Mutasavvıfların dediği gibi “Su, bulunduğu kabın rengini alır.”

 

Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ; bütün bu karamsar tabloya rağmen dindarlığın tekrar gerçek mahiyetine kavuşabileceğini, bu kavuşmada en etkili kurumların aile ve cami olduğunu bunun da gelecek nesillerimiz için çok önemli olduğunu belirterek konferansını tamamladı.

 

Konferansın sonunda kursiyerlerin sorularını cevaplayan Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin YILMAZ, Müdür ve Eğitim Görevlileri ile kısa bir sohbetin ardından Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğümüzden ayrıldı.

 

Konferansa Trabzon İl Müftüsü Kerametin DEMİR’in yanı sıra Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Şenol TİRYAKİ, Trabzon Merkez Vaizleri, Eğitim Görevlileri, İhtisas ve Hizmet İçi Eğitim Kursiyerleri katıldı.