16.12.2016

Yurtdışı Türkler Daire Başkanı Kazım TÜRKMEN’in Konferansı

 

Başkanlığımızın bilgi ve tecrübe paylaşımı programı kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Yurtdışı Türkler Dairesi Başkanı Kazım TÜRKMEN’in katılımlarıyla 16 Aralık 2016 tarihinde Müdürlüğümüz Konferans Salonunda “Kurumsal Kimliğimiz ve Evrensel Sorumluluğumuz” konulu konferans düzenlendi.

Konferans Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürümüz Şenol TİRYAKİ’nin açılış konuşmasının ardından Kazım TÜRKMEN’in takdimi ile başladı.

Sayın TÜRKMEN konuşmasına, mesleğe yeni başlayan görevlilere başarı diledikten sonra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tarihten günümüze kuruluşu, görev yetki ve sorumluluklarından ve üslendiği misyondan bahisle mensubu bulunduğumuz kurumun sadece ülkemizde değil İslam coğrafyamızda ve tüm dünyada ümmetin ve mazlumların umudu olduğu bilinci içinde çalışmak zorundayız dedi.

 Toplumu din konusunda doğru ve sahih bilgilerle aydınlatma sorumluluğumuzu yerine getirebilmek için çağın bilgi ve teknolojisini yakından takip etmek durumundayız. Burada bir özeleştiri yapmak gerekir. Zira ülkemizde bizlerde dahil olmak üzere genel kültür ve tarih bilincimizin yeterli olmadığı,  okuma oranımızın çok düşük olduğunu görüyoruz. Geçmişinden habersiz bir millet geleceğine güvenle bakamaz. Ümmetin bize ve teşkilatımıza olan bakışı ve ihtiyacına icabet edebilmek için dinimizi çok iyi öğrenmek ve kendimizi çok iyi yetiştirmek mecburiyetindeyiz.

Diyanet mensubu olarak görevimizi layıkıyla ifa etmek için tebliğde; hal ile tebliği kâl ile tebliğe tercih etmek, ağızdan çıkan söz kulağa gider, gönülden söylenen söz kalbe gider, söylenen sözün tesir etmesi için de  %50 samimiyet, %30 söylenen söz, %20 ise jest ve mimiklerin önemli olduğunu hatırımızdan çıkarmamalıyız. 

İnsanı insan geliştirir, insanı kitap yetiştirir, insanı yolculuk (gezmek) geliştirir değerlendirmesinde bulunan Kazım TÜRKMEN, çok kitap okumak gerektiğine atıfta bulunarak okuma alışkanlığını geliştirmek, boş vakit geçirmemek gerektiğine işaret etti. Bazı eserlerin özellikle okunmasının faydalı olacağını belirterek tek taraflı değil farklı türde eserlerinde okunması tavsiyesinde bulundu. Kursiyerlere 16 hafta süreli ilk olarak düzenlenen mesleğe hazırlık kursuna katılmanın bir nimet olduğunu ve çok iyi değerlendirilmesinin gerektiğini söyledi.

Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın, Bosna Hersek’te, Endülüs'te, Afrika vs. ülkelerde kendilerinden taleplerini içeren bazı hatıraları paylaşarak teşkilattan beklentinin çok büyük olduğunu, Muhammet İkbal’in “Müslüman; dünyanın gidişatından haberdar olan adamdır” sözüne işaret ederek bu idrak ile çok çalışılması boşa harcanacak zamanlarının olmadığını ifadeyle kursiyerlere başarılar dileyerek ve konuşmasını tamamladı.

Konferansa Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürümüz Şenol TİRYAKİ, Eğitim Görevlileri ve Hizmet İçi Eğitim Mesleğe Hazırlık Kursunda bulunan 4/B Sözleşmeli kursiyerler katıldı.