09.11.2017

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN’ın Konferansı

            
             Başkanlığımızın bilgi ve tecrübe paylaşımı programı kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdulkadir KABDAN’ın katılımlarıyla 09 Kasım 2017 tarihinde Müdürlüğümüz Konferans Salonunda “Fıkıh Tarihinde Şerh Geleneği (Şerhu’l-Muhtâr Örneği)” konulu konferans düzenlendi.
             Konferans Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürümüz Şenol TİRYAKİ’nin açılış konuşmasının ardından Dr. Abdulkadir KABDAN’ın sunumu ile başladı.
             Fıkıh tarihinde Metin, Şerh ve Haşiye’nin tanımı, aralarında ne fark olduğu ve geleneği hakkında genel bilgiler vererek konuşmasına başlayan Dr. Abdulkadir KABDAN, Hanefi mezhebinin yazılma safhalarına atıfta bulunarak, ilk yazılan Hanefi mezhebi eserlerini anlattı.
             İmam Muhammed’in Zâhiru’r-rivâye adlı eserinden,  “Mütûn-ü erbaa”dan ve muhtarın önemli şerhlerinden bahsetti.
             Sayın KABDAN temel metin ve şerhlerden, muhtar metni üzerine yapılan şerhler içerisinde Abdulgani Karabaği’nin Şerhu’l-Muhtârının tanıtılması ki eserin tek yazma nüshasının Kayseri Raşit Efendi Kütüphanesinde bulunduğunu, müellifin genellikle Hanefi ve şafii mezheplerinin kavillerini mukayese ettiği, usul kurallarına ve çok sayıda fıkhi kaideye eserinde yer verdiğini ifade etti.
             Genel olarak hanefi mezhebi literatürü ve çalışması ekseninde geçen konferansta zaman zaman kendinden tecrübeler, zaman zaman da kitap içinden hikâyeler anlattığı sözlerini, gramer ilimleri öğrenmenin şer-î ilimleri öğrenmeye vesile olmasından hareketle, şer-î ilimleri öğrenmek neye vesiledir? Sorusunu sorarak konferansını tamamladı.
             Konferansa Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürümüz Şenol TİRYAKİ, Eğitim Görevlileri, İhtisas ve Tashih-i Huruf kursiyerleri katıldı.