04.01.2016

Tanıtım

Güncelleme Tarihi: 01/10/2024
            I- GİRİŞ        :
            1994 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca yaptırılarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 216. maddesi gereğince “Diyanet İşleri Başkanlığı Trabzon Akçaabat Darıca Eğitim Merkezi Müdürlüğü” olarak Diyanet İşleri Başkanlığının 13/07/1994 tarihli ve 414 sayılı onayı ile hizmete açılmıştır. Müdürlüğümüzün ismi 03/05/2010 tarihli ve  182 sayılı onayla "Diyanet İşleri Başkanlığı Trabzon Eğitim Merkezi Müdürlüğü" olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 11/07/2014 tarihli ve 3585 sayılı onayı ile "Diyanet İşleri Başkanlığı Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğü" olarak değiştirilmiştir.  Merkezimizin adı 16 Mart 2022 tarihinde TBMM'de kabul edilen 7383 nolu Diyanet Akademisi Kanunun 24.03.2022 tarihde, 31788 sayılı madde ile Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi olarak değiştirlmiştir.
 

            II- YÜRÜTTÜĞÜ HİZMETLER : 
            Dini Yüksek İhtisas Merkezinde; İl ve İlçe Müftülük personelleri (Müftü, Vaiz, Şef, Memur, İmam-Hatip vb.) için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 214 ve 221. maddelerinde öngörüldüğü şekilde “Hizmet İçi Eğitim Kursları” düzenlenmektedir. Bu kurslar, Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelgelerde belirtilen esaslar dâhilinde yürütülür. 
            İlk defa, 17 - 21 Kasım 1997 tarihleri arasında İlçe Müftüleri için düzenlenen hizmet içi eğitim kursu ile hizmete başlamıştır. Daha sonra 24/11/1997 – 26/12/1997 tarihleri arasında imam-hatipler için düzenlenen hizmet içi eğitim kursu ile devam etmiştir. Periyodik olarak çeşitli hizmet içi eğitim kursları devam etmektedir.
            Yüksek İhtisas eğitimi Diyanet İşleri Başkanlığı personelinden İlahiyat Fakültesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği ve İslami İlimler Fakültesi mezunları arasından sınavla seçilerek müftü,  vaiz veya üst görevlere nitelikli personel yetiştiren bir eğitim kurumudur. Belirtilen bu görevlere talip olmak için yüksek ihtisas eğitiminden mezun olunması zorunludur. Yüksek İhtisas eğitimi; seçilen personel için 30 ay süreli, kesintisiz ve sürekli eğitim faaliyeti yürütmektedir.
            Yüksek İhtisas Eğitimi kursiyerleri 30 aylık bir eğitim yapmak üzere tayinleri ile birlikte Dini Yüksek İhtisas Merkezine atanmaktadırlar. Yüksek İhtisas eğitimin ilk 9 ayı hazırlık, 21 ayı ise Yükesk İhtisas eğitimidir. Hazırlık eğitiminde başarılı olanlar ihtisas kursuna devam etmektedir. Başarısız olanlar ise, önceki unvanla asli görevine iade edilir. 
   

            III- YAPISI:
            Diyanet İşleri Başkanlığına bünyesindeki Diyanet Akademisi Başkanlığına bağlı taşra İl kuruluşudur.

             IV- KADRO VE PERSONEL DURUMU:
            Dini Yüksek İhtisas Merkezimizde 1 Müdür 1 Müdür Yardımcısı 8 Eğitim Görevlisi, 1 4/B Sözleşmeli Yabancı Eğitici, 1 Şef, 6 Veri Hazırlama ve Kontrol İşlemeni, 1 Tekniker, 3 Şoför, 8 Hizmetli, 1 Kaloriferci, 10 Güvenlik personeli, 2 Aşçı, 4 Sürekli İşçi-Temizlik İşçisi,

            V- GÖREVLERİ:  
            Diyanet Akademisi Başkanlığınca hazırlanan eğitim programlarını uygulamak; Kursların başında seviye tespit sınavı, sonunda da değerlendirme sınavı yaparak kursiyerlerin başarı derecelerini ölçmek ve değerlendirmek; derslerin ve mesleki uygulamaların müfredat programına ve ders planlarına uygun olarak yapılmasını sağlamak; Kurs sonunda verilecek belgeler ile kurs ve eğitim merkeziyle diğer evrak ve belgeleri düzenlemek; Kursiyerlerin iaşe ve ibate hizmetlerini yürütmek, mali ve özlük hakları ile ilgili işlemlerini yapmak;  Yüksek İhtisas Merkezi personelinin kadro, atama, nakil, sicil, emeklilik ve diğer özlük işlemlerini yürütmek;  Her türlü tahakkuk, tediye ve mali işlerle ilgili hizmetleri yürütmek;  Taşınır mallar ile diğer araç ve gereçlerin bakım, onarım, koruma, kullanım ve terkini ile ilgili hizmetleri yürütmek; İhtisas Merkezinin kütüphane ve arşiv hizmetlerini düzenlemek ve yürütmek; İhtisas Merkezinin giriş ve çıkışlarının kontrolünü sağlamak, yangın ve sabotaja karşı tedbirler ile diğer koruyucu güvenlik tedbirlerini almak; sivil savunma ile ilgili program ve alarmları düzenlemek ve uygulanmasını sağlamak; Mesleki uygulamalar için Müftülüklerle işbirliği yapmak; Eğitim ve öğretimle ilgili olarak her yılsonunda yıllık faaliyet raporu hazırlamak, kurslar ve kursiyerlerle ilgili yıllık istatistiki bilgileri hazırlayıp Diyanet İşleri Başkanlığı’na göndermek. 
            Kısaca; Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerini en iyi şekilde yürütülmesi için kuruluşun her kademesinde görevli personelin eğitilmesini ve mesleğe intibakını sağlamak,  verimliğini artırmak ve üst görevlere hazırlamak amacıyla kurulan eğitim merkezinin görevi, Başkanlıkça hazırlanan eğitim programlarını uygulamaktır.

            VI- HİZMET BİNASI VE ARAÇ DURUMU: 
                   a)  Hizmet Binası:  
                       Hazineye ait 5612m² 66dm² araziye eğitim merkezi olarak kullanılmak üzere Trabzon İli Akçaabat İlçesi Darıca Mahallesinde bulunan ve 1994 yılında inşa edilen hizmet binamız;  betonarme olup idari bölüm, yatakhane ve konferans salonu olmak üzere 3 bloktan oluşmaktadır.
                       İdari bölüm bodrum katında mescit, erzak deposu, malzeme ve teknisyen odası, spor odası, demirbaş ambarı, trafo; zemin katta müdür odası, danışma (sekreter odası), öğretmen odaları, memur odaları, 100 m² çay ocağı ile dinlenme salonu,  mutfak ve 150 kişilik yemekhane; birinci katta beş derslik ile toplantı odası; ikinci katta üç derslik ve kütüphane bulunmaktadır.
                       Yatakhanenin bodrum katında kalorifer dairesi, çamaşırhane ve ütü odası; zemin katında dinlenme salonu, 6 adet 2’şer kişilik oda, 3 adet 1’er kişilik oda ile danışma odası; birinci katta 10 adet 2’şer kişilik oda, 3 adet 3’er kişilik oda ile mefruşat deposu; 10 adet 2’şer kişilik oda ile 4 adet 3’er kişilik oda bulunmaktadır. Toplam kursiyer yatak kapasitemiz 67 kişidir.
                       Konferans salonu; sahne, kürsü, bilgisayar, projeksiyon cihazı, ses sistemi ve internet bağlantısı ile tam donanımlı olup 350 kişilik kapasiteye sahiptir. Konferans salonunun girişinde fotokopi odası bulunmaktadır.
                   b) Hizmet Aracı: 
                       Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürlüğümüze ait 61 KK 922 plakalı Renault Megane hizmet aracı vardır.